
Staat er een lekkere kaasfondue op het programma deze week? Dat komt goed uit: we hebben 3 verschillende manieren gevonden om zélf de lekkerste kaasfondue te maken! Lees je mee?
Traditionele Zwitserse kaasfondue
Deze kent vrijwel iedereen en is dan ook de meeste traditionele. Je maakt ‘m heel makkelijk zelf!
Dit heb je nodig:
1 teentje knoflook
1 el maizena
400 ml droge witte wijn
1 el citroensap
500 gram geraspte gruyère
300 gram geraspte emmentaler
2 el kirsch
1 mespunt nootmuskaat
En zo maak je ‘m:
Halveer eerst de knoflook en wrijf de binnenkant van de pan in met de knoflook. Roer de maizena met wat wijn tot een glad mengsel. Schenk dit in de pan en voeg de rest van de wijn toe. Breng het aan de kook en voeg er daarna wat citroensap aan toe. Roer vervolgens de kaas er in porties doorheen tot er een gladde, dikke fondue ontstaat. Tot slot voeg je de kirsch, nootmuskaat en peper naar smaak toe. Eten er kinderen mee? Dan kun je de kirsch ook vervangen door diksap en de wijn door water. Bon appetit!
Mag de kaasfondue voor jou iets minder traditioneel? Ga dan voor de variant met Roquefort (blauwe kaas) en port. Dat geeft een lekkere, pittige smaak!
Dit heb je hiervoor nodig:
125 ml slagroom
600 gram Roquefort
300 ml melk
(eventueel) maizena
3 el rode port
En zo maak je ‘m:
Verwarm de slagroom en voeg beetje bij beetje de Roquefort toe. Als alles gesmolten is, voeg je de melk toe en breng je het mengsel aan de kook. Als de fondue te dun is, roer dan wat maizena los met de port en voeg het toe. Is de dikte juist perfect? Dan kun je de port zonder de maizena toevoegen. Breng het geheel eventueel op smaak met peper. Lekker bij deze fondue zijn peer, appel, druiven, bleekselderij en witlof.
Wil je wél wat anders proberen, maar lust je geen Roquefort? Dan kun je altijd nog gaan voor de variant met geitenkaas. Ook lekker!
Dit heb je nodig:
400 ml witte wijn
400 gr harde, Hollandse geitenkaas
200 gr Franse, zachte geitenkaas
Knoflook
Bindmiddel
15 gr verse koriander, fijngesneden
En zo maak je ‘m:
Bereid deze fondue zoals het basisrecept bovenaan. Strooi vlak voor het opdienen de koriander over de fondue. Lekker om in deze fondue te dippen zijn onder andere appel, honingbrood, walnoten en bleekselderij. Eet smakelijk!

